torsdag 31 maj 2018

Hos Yvonne








Vi fick frågan om vi ville odla hos Yvonne i år igen. Självklart vill vi det, den frågan har vi hoppats på. Det är 18 pallkragar som står i ett soligt läge,  i hennes inhägnade stora grönsaksland. Där har hon 10-15 svartvinbärsbuskar, flera körsbär- äppel- päronträd och fläder. Där finns ett mindre växthus där hon odlar tomat, chili, gurka och aubergin. Hon har en stor plan (kanske 20x15 m) med jordgubbar och blåbär. Och så ett gigantiskt växthus. Jag ser med längtan på det stora (6x20 m kanske?) växthuset. Yvonne har frågat om vi ville och kunde renovera det, då skulle vi få använda det delvis. Vet inte hur det skulle gå till men jag vet inget som jag hellre skulle vilja.

I vilket fall: jag rensade ogräs som en liten blå igår, och vattnade 10 min per låda. Idag sådde jag frön i alla lådor utom de fem som ska vara till rotfrukter. De hade för låg jornivå för att det skulle gå att så morötter och haverrot, så jag måste fylla i med jord och annat organiskt. Jag har skippat kålen där eftersom den jag drivit upp i förväg inomhus är så liten fortfarande. Om det skulle visa sig att den hämtar sig så ska vi nog kunna bana plats för den någonstans. Istället sådde jag nu purjo och fänkål och majrovor där. Och mangold, portulak, dill och persilja. I bönlådorna sådde jag 1) slattar av tre olika bondbönor, 2) störskärvaxbönor tillsammans med störbrytbönor och 3) två lådor brytsockerärt. Potatiskvarteret hade vi bara potatis nog till två lådor. De resterande två sådde jag svartrot i.

Ser fram emot sen/tidig skörd av svartrot. Det växte faktisk fortfarande kvar några svartrötter efter att vi odlade det förrförra året. Drm skördade vi igår och åt till fiskgryta, och de smakade fortfarande bra! Om det bara fanns en plats med nog djupluckrad jord så kulle jag vilja så svartrötter som perenn, de är så goda, och är suveräna att skörda tidigt/sent på året, samt verkar kunna sprida sig fint! I år ska jag testa haverrot frö första gången, jag ser nog framför mig en liknande upptäckt: gott, lättodlat, bra hållbarhet. Kul med gamla kultursorter. Rotsakslådorna som alltså ännu inte är sådda pga för lite jord ska innehålla 1) haverrot 2) polkabeta 3) forono (den långa rödbetan, min favorit) 4) nantes 2 5) st valéry, en höstmorot. Hoppas den hinner bli bra nu när vi i vanlig ordning är sena. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar