torsdag 31 maj 2018

Rundvandring 30:e maj

Finaste tiden på året. Inte mycket har hunnit gå fel än.



Blåbärstry är den av bärbuskarna som går bäst i södersluttningen norr om huset. Skulle egentligen vilja kanta stigen här med blåbärstry. Avveckla krusbären och hallonen och bara ha try. Vore kul om det kunde bytas av mot amerikasnka blåbär längs stigen längre upp, där det är mer surjord (tror jag). Frågan är om det är tillrckligt soligt för det. Står ju även träd som suger upp mycket näring där, så am blåbär kanske inte trivs. Men vi har u gott om vanliga blåbär där, jag tycker det borde gå att använda som indikator på att det kan funka. Vad härligt det vora att ha pengar nog att köpa ett  ar buskar att testa med!


Hallonen kämpar på. Täckta med tång och tidningar, gödslade med kiss. Både närheten till köket (därmed mer gödsel till de närmaste) och närhet till den stora björken (tar vatten och näring) påverkar förmodligen deras mående. Tyvärr är krafterna förenade och inte motverkande, så busken längst ner har det värst, busken längst upp överlägset bäst.

Havtornen växer men har ännu inte gett bär. Det ser ändå ut som om de är av olika kön. Underligt. Förmodligen flyttar vi ner de två havtornen som nu står bakom huset. De vet vi har olika kön, så det kanske gör att vi får bär framöver. Vi vill ha som en rad/häck av havtorn, för att kunna sätta en rad hallon ovanför, i lä. Undrar om även kvävefixeringen från havtornen kan komma hallonen till gagn, även om de står någon meter bort? Annars kanske vi kan marktäcka vid havtornen med något bär? Helst även en rad blåbär och en rad krusbär. Kanske kan vi sätta raderna ner mot vasshavet.











Pallkragarna. Rödbetor, morötter, sättlök och kålrot/palsternacka. Bondbönor och sockerärtor med nysådda störbönor. Potatis i tång och gräsklipp. Kålraden väntar på förodlade kålen som finns i stan. Har sått sommablommor där också.

Hugelkulturen. Tror det är för skuggigt läge för den tyvärr.


Här växer jordärtskockor som jag testade att sätta ut när jag rensade en pallkrage. Hoppas kunna få dem att trivas där. Ska även testa andra perenner som sparris och strandkål där.

Här framme ska det nya landet ta form med potatismetoden. Behöver tidningar för att täcka allt. Sen sak vi lassa på gamla löv som ligger på baksidan av huset blandat med tång.


Direktsådder på Krokis

Här ska bli ett nytt land

Precis framför verandan

Sparris och ramslök 

Väntar på groning utomhus

Banar plats för sommarblommor och kål i täckmaterialet. Tång gräs och vass.

Bland pallkragarna har nu bönraden kompletterats: Bondbönor och sockerärtor har fått sällskap av högväxande brytstörböna och skärvaxböna. I kålraden, som väntar på de förgroddade mini-mini-kålen (tror de är så små pga chock att komma ut på balkongen), sår jag sommarblommor: Ringblommor, purpursolhatt, sommarmalva, valeriana/vänderot/ och rosenskära. Lite sent. Jag är även tveksam till att kålen kommer ta sig... Kanske blmmorna får stå där ensamma. I så fall ska jga fylla på med gröngödslefrön jag har av bovete, lusern och honungsfacelia. Denraden har väldigt bra jord iaf, efter att bönorna vuxit där förra året, och att vi täckt med tång och vass. Det har faktiskt hållit sig ganska fuktigt trots torkan sen flera veckor tillbaka. Vädret är fantastiskt solig. Igår slogs rekord i både soltimmar i maj och temp. Men jag får stå med vattenslangen 10 min per låda för att få nån effekt nu... Även på potatisen vattnar jag frenetiskt.

Jag har köpt frön till perenner också. Lungrot, sparris, ramslök, stäppkål och strandkål. Kålen får vänta tills i höst men sparris och ramslök står i pluggar/balkonglådor under havtornsbuskarna så de får skugga, och för att jag ska kunna se dem och vattna dem tillräckligt ofta.

Vidare i skogsträdgården: Jag spontansådde ju jordärtskockor på tomten. Jag har sett att de närmast sjön har tittat upp. Det uppmuntrar till fler sådder där. Det blir nog där sparrisen får hamna om det lyckas med frösådden. Strandkålen får stå utmed vattenbrynet också. Sen fick jag tips i en facebookgrupp att sparris och svarta vinbär kan tåla blöta vintrar. Måste bara testa att sätta rabarber och svarta vinbär i gräsmattekanten mot vassen. Tror även att vi kan utöka pallkragarna ner i vasshavet. Vi får slå vassen och hålla efter med gräsklippare. Det är ju trots alls på det visen som vår gräsplan har kommit till, nu expanderar vi.

Vi har fått grönt av Gunhild  att göra ett land uppe närmast huset. vi ska röja fram det genom potatismetoden: Först ska vi röja bort kaprifolslingorna, sen lägga wellpapp och tidningar, sen tång/annat täckmaterial och sätta potatis i. Har beställt tio kg från Klostra, får se vart det räcker. Jag tycker det är så svårt att räkna på. Det verkar ju konstigt att vilja röja bort kaprifol men saken är att för det frösta är det gott om ormar. Vill inte ha snår så nära inpå huset med tankle på barn och hundar. För det andra är det ont om soliga lägen där vattnet inte går upp. Det är ju anldeningen att vi har pallkragar längre ner i trädgården, att vattnet stiger där under höst/vinter så fria bäddar spolas bort. Med friland längre upp slipper vi kostanden av pallar, och slipper umbärandet at frakta dem ut till ön. Vi har fyra skiften på pallkragarna nu, perenner som vi försöker utöka runt om på tomten. En hugelkultur för sallad och kryddor på baksidan mot köksdörren till. Men det är så skuggigt där. Ett salladsland med kryddor lite närmare huset, på framsidan där det är full sol, kommer bli bra. Problemet där är en rosenbuske och en tall som tar näring och vatten samt skuggar. Även lite skuggigare än längre ner i trädgården. Men ska bli intressant att prova. Potatis i tång är årets tema verkar det som.

Hos Yvonne








Vi fick frågan om vi ville odla hos Yvonne i år igen. Självklart vill vi det, den frågan har vi hoppats på. Det är 18 pallkragar som står i ett soligt läge,  i hennes inhägnade stora grönsaksland. Där har hon 10-15 svartvinbärsbuskar, flera körsbär- äppel- päronträd och fläder. Där finns ett mindre växthus där hon odlar tomat, chili, gurka och aubergin. Hon har en stor plan (kanske 20x15 m) med jordgubbar och blåbär. Och så ett gigantiskt växthus. Jag ser med längtan på det stora (6x20 m kanske?) växthuset. Yvonne har frågat om vi ville och kunde renovera det, då skulle vi få använda det delvis. Vet inte hur det skulle gå till men jag vet inget som jag hellre skulle vilja.

I vilket fall: jag rensade ogräs som en liten blå igår, och vattnade 10 min per låda. Idag sådde jag frön i alla lådor utom de fem som ska vara till rotfrukter. De hade för låg jornivå för att det skulle gå att så morötter och haverrot, så jag måste fylla i med jord och annat organiskt. Jag har skippat kålen där eftersom den jag drivit upp i förväg inomhus är så liten fortfarande. Om det skulle visa sig att den hämtar sig så ska vi nog kunna bana plats för den någonstans. Istället sådde jag nu purjo och fänkål och majrovor där. Och mangold, portulak, dill och persilja. I bönlådorna sådde jag 1) slattar av tre olika bondbönor, 2) störskärvaxbönor tillsammans med störbrytbönor och 3) två lådor brytsockerärt. Potatiskvarteret hade vi bara potatis nog till två lådor. De resterande två sådde jag svartrot i.

Ser fram emot sen/tidig skörd av svartrot. Det växte faktisk fortfarande kvar några svartrötter efter att vi odlade det förrförra året. Drm skördade vi igår och åt till fiskgryta, och de smakade fortfarande bra! Om det bara fanns en plats med nog djupluckrad jord så kulle jag vilja så svartrötter som perenn, de är så goda, och är suveräna att skörda tidigt/sent på året, samt verkar kunna sprida sig fint! I år ska jag testa haverrot frö första gången, jag ser nog framför mig en liknande upptäckt: gott, lättodlat, bra hållbarhet. Kul med gamla kultursorter. Rotsakslådorna som alltså ännu inte är sådda pga för lite jord ska innehålla 1) haverrot 2) polkabeta 3) forono (den långa rödbetan, min favorit) 4) nantes 2 5) st valéry, en höstmorot. Hoppas den hinner bli bra nu när vi i vanlig ordning är sena. 

lördag 12 maj 2018

Omskolade växthusgrönsaker





Så här ser vår gurka (Marketmore, Lemon), aubergine (Black beauty), chili (Espelette, Anaheim), och våra tomater (Tigerella, Black cherry, Indigo rose och kära Brandywine) ut. Det är alltid sorgligt att göra sig av med utgallrade små plantor. På balkongen är det frötrågen som får sola sig i korgstolarna. Vi har kålen, lite nyzeeländsk spenat och mer chili i dem. Sticklingsförökade pelargoner och palettblad hänger också ute.

Permakulturen på universitetet







Vi gjorde en utflykt till Bergianska trädgården eftersom vi var hundvakter idag, och därför inte kunde åka ut till Krokis. Det finns en permakultur som startades 2012 på en bit av gräsmattan utanför littvet-huset på Stockholms Universitet. Den kollade vi in innan vi åkte ner till Bergianska trädgården som ligger bara ett par hundra meter bort. Nästa gång ska vi även titta runt på koloniområdet som är Stockholms äldsta. Det var kul att se stora blåbärstry, strandkål och stäppkål. Blommande fruktträd och bärbuskar. En stor mängd Uppländsk Vallört. 

Jag vill hemskt gärna göra permakultursinspirerade skogsträdgårdsodlingar. Jag har fönstershoppat böcker på internet. Har listat mina favoriter nedan. Tyvärr tror jag det är stor skillnad mellan att läsa utländsk littertur, och att försöka anpassa den till svenska klimatet. Precis som med jordskepp. Men en svensk bok aom tskogsträdgårdar och permakultur av civilingenjören Phillippe Weiss och Annevi Sjöberg kommer ut i Maj. Och de har redan skrivit en bok om perenner för svenskt klimat som heter fleråriga grönsaker, den vill jag läsa nu.

I helgen planterade jag ut jordärtskockor på friland för att se hur de skulle klara sig. Nära strandkanten, nära vasshavet och toakomposten, och längre upp från strankanten upp mot vad som förhoppningsvis kan bli vår egen permakultur. Nu vill jag förstås ha strandkål, stäppkål, sparris, ramslök och en mängd buskar. Har just lärt mig att havtorn är kvävefixerande! Som ärtor och bönor alltså. 

Boklistan:


måndag 7 maj 2018

Frösådder inomhus i maj



De översta sådderna är från 16/4.
Chilin Espelette och Anaheim. Tomaterna är Brandywine, Tigerella, Indigo rose och Black cherry. Frilandsgurka Marketmore och äppelgurka Lemon, Aubergine Black beauty, och så Nyzeeländsk spenat.

De undre är sådda 6/5 och består av kål: Grönkål Dwarf green curled, Svartkål Nero di Toscana, Savoykål Vertus 2, Spetskål Early Jersey wakefield, Broccoli Ramoso Calabrese, Brysselkål Long Island. 

Det är ont om plats i fönstren så jag har använd växtbelysningen som jag använde till Palettbladen under vintern.

fredag 4 maj 2018

Valborgsfixande

Vi hade inte så mycket mask i kompostjorden, men när det började regna dök tillfället upp att plantera in daggmask direkt i odlingslådorna.

Här krattar A fina rader. Innan grävlingens attack.

Jord som vi köpt via Yvonne som flyttas in i trädgården.

Säsongsstart

Hugelkulturen. Förra årets experiment som blev succé. Jorden längst upp är lucker och fin, har gjort 14 smala rader där. Jag sår varannan med sallad och rädisor nu, sen gör jag en likadan sådd om ca två veckor så vi får skörda i omgångar.

De fyra kvarteren. I år är det uppifrån och ner rotfrukter/lök, kål, bönor, potatis. Nytt för i år är att vi kommit på att täckodla med tång.

Rotfruktsraden. Än så länge bara fem lådor men de är fullhöga och har fyllts med kompostjord och köpejord. Vi hade grävlingar som badade i dem under natten. Som väl var hade vi inte hunnit så. Hoppas att hönsnät fäst med märlor ska hålla dem borta. Här har vi sått forono och egyptisk plattrund rödbeta. En låda med kålrot och palsternacka. En låda med sättlök, mest röd men även 10 shalottenlök. En låda med omväxlande nantes 2, deep purple och två andra vintermorötter.

Kålraden i väntan. Den är fortfarande täckt med vass. Alla lådor där är dubbla och fulla av jord som det odlades bönor i förra året. De får avvakta tills kålen har vuxit till sig i skydd inomhus. Under tiden värms jorden upp.

Böntunnel. Detta är den låga raden. Tänker sätta på lådor så det blir höjd, men kanske vänta med att fylla mer jord tills vi skördat bönorna. Har nu sått bondbönor av två slag och sockerärtor av två slag.

Årets roligste experiment: Potatis i tång. Vi har förgroddat Rocket och King Edward. Dessa får nu växa täckta i tång. Vet inte hur mycket tång som krävs för kupning här.

Hallonlandet, björnbär och blåbärstry som väntar på tång.

Påskliljor hos krusbären. Det är buskar som inte trivs, hoppas lite täckodling bättrar på dem. Skuggläget kan vi ju inte åtgärda.

Gräslök, rädisor, dill och persilja utanför köksdörren.

Havtornsbuskarna tar sig år för år. Vet inte om jag orkar rensa runt rötterna igen, men täckodling ska de åtminstonde få.