söndag 24 juni 2018

Söderholm uppdatering 23/6


Äntligen tid över så jag kan pyssla om odlingen på Söderholm.



Naken jord, inget täckmaterial. Fatalt.


Rens och blast på nysådda rödbetor, Egyptisk plattrund.


Tång hos två dubbelrader morot. Nantes 2 och Valéry.


Hälften av haverroten hade lyckats gro i torkan.


Svartrot i två lådor.


Potatis, Rocket. Lite matt.


Sockerärtor med en potatis sedan tidigare år.


Bondbönor.


Buskbönor. 



Täcker inte av kålen för att fota! Kålmal och kålflugor har högsäsong.




Svår torka och ingen tillsynsen sådden för ca tre veckor sedan. Ingen täckodling, ingen fiberduk. Oväntat mycket hade klarat sig! Bara de senast sådda morötterna hade gått dåligt. Bara 1/5 rader hade kommit upp, det var den som skuggades av pallkragekanten. En del ogräs hade även kommit upp, men det var en hanterbar mängd. Den roligaste överraskningen var purjon. Eller bönorna! Eller svartrot och haverrot och fänkål? Jag blev så glad av att komma dit!

Vi rensade, vattnade, sådde, planterade och täckte med gräsklipp och tång. Nu finns där: purjolök, fänkål, trädgårdsportulak, dill, grönkål, svartkål. Störbönor, vaxbönor, bondbönor, sockerärt. Potatis, svartrot, haverrot, rödbetor egyptisk plattrund, morot nantes 2 och bangor.

lördag 23 juni 2018

Hügelkulturen








Status vid midsommar: vi har skördat rädisor och asiatisk bladmix. Trädgårdsportulak växer på. Nyzeeländsk spenat växer på. Nu kikar nya rädisor och salladsblad upp. Har just sått mache och kinesisk salladskål.

Den har inte hållit fukt. Jag tror det beror på det tjocka lagret av grovt ris som fortfarade innehåller luftfickor där vattnet rinner igenom.

Omsådd av baljväxter på midsommardagen





Eftersom rådjuret åt upp alla vackra baljväxter som jag hoppades så mycket på, så gick jsg ut och petade ner slattarna nu. Det blev sockerärt Carouby de Maussanne, två lådor, Vaxböna Valdor, två lådor, störbrytböna Blauhilde i en låda.

onsdag 20 juni 2018

Kålen i slutet av juni





Den bor under ikeas gardin "britt". Många uppätna eftersom jag hade en trasig fiberduk. Som tur var hade jag flera plantor i reserv. Nu är alla platser i raden fyllda, vi kör 6 per pallkrage. De täckodlas med detbvi räfsar ihop från gräsmattan på våren dvs tång, strimlad vass, och med färskt gräsklipp. Mellan plantorna har jag sått ringblomma. Bönor oxh ärtor som står närmast kameran är rets sorg eftersom de åts upp av rådjur. Det gjorde att vi improviserade en betydligt större inhägnad, som nu gör att köksträdgården känns mycket hemtrevligare än innan.

Havtorn










Havtorn är 10 gånger mer c-vitaminrikt än citrusfrukt och innehåller mer a-vitamin än morötter. Ändå är den anspråkslös till växtsättet och tillför marken den växer i näring, eftersom den likt baljväxter är en kvävefixerare. Den trivs i nordiskt klimat, våra sorter är gamla ryska. Vi har sedan över tio år en havtornshäck i trädgården. Den har inträffat  riktit tagit sig förrän vi grävde undan örtskicktet och började täckodla den, då tog den sig ordentligt, från att ha legat vindpinad ner så reste den sig och växte ca 30-50 cm. Men ännu har den inte gett bär. För tre år sedan köpte vi ett par buskar till (man behöver både hane och hona) och satte på baksidan. De har inte trivts där, drt är skuggigt, tunn jord i en klippskreva. Så idag flyttade vi ram dem för att bredda den befintliga häcken. Och hjälpa pollinrringen. Tydligen ska hanen stå före honan i vindriktningen och för nårvarande står de vi har helt fel. Vi fick då ett prov på hur kompakt lerjord vi har. Den är som sten! Lade tång och gödslad jord i de stora grävda hålen och hoppas på en frodigare havtornshäck.

Sticklingar















Fick ett infall och tog sommarsticklingar. Det började med blåbärstryn. De fick sitta i kopparbaljan på baksidan av huset där lavendeln gått bra att utveckla sticklingar av. Det har poppat upp helt nya plantor av lavendel där utanför sticklingarna. Men sen gav jag mig på myntan som växer nere i strandkanten, de fick sitta hos lungroten. Sen tog jag upp hallonspröten som sticker upp i landet. Tog från de köpta sorterna som ger bäst utdelning, en av dem är golden queen, resten minns jag inte namnet på. Vi har just breddat havtornshäcken nere på gräsplaner och min förhoppning är att den ska skydda tillräckligt från vind för att det ska gå att ha hallonhäck intill. Läget där är mycket soligare än den nuvarande hallonhäcken har. Vidare tog jag stickingar av den ovanliga lila syrenen och sen planterade jag ut gamla sticklingar av lavendel som nu rotat sig.

tisdag 19 juni 2018

Kajplök/Skogslök







Jag tror det är Kajplök, även kallad Skogslök, som växer utmed stigen mellan huset och waxholmsbåtsbryggan. Den smakade hur som helst gott fräst i en omelett. Undrar om det faktumatt den eventuella Kajplöken trivs, är en indikator på att Ramslök skulle trivas där också. Jag har ju sått 100 frön. Jag hoppas få så pass många plantor att jag kan prova att sätta ut dem på olika ställen, så får vi se vilken plats som verkar mest gynnsam.

Trial and error får bli modus operandi här ute när det gäller skogsträdgårdsanläggning. Dels för att jag inte kan tillräckligt för att läsa ut ur landskapet vad som trivs bäst var, dels för att det ändå kan vara oförutsägbart i viss grad. Har tex satt två amerikanska blåbär på framsidan och cil, ha en hel vägg av dessa. Men lutar nu åt att helre sätta ett par amerikanska blåbär även i sluttningen på baksidan av huset, och utvärdera om ett eller två år vilken plats de trivs bäst på. Kanske är jorden i sluttningen bakom huset och vindskyddet så bra där. På framsidan är mer sol men jorden är inte naturligt sur där. Det växer redan fullt av vanliga blåbär på baksidan. Kanske är de amerikanska inte så väldigt mycket mer krävande.

Likadant med blåbärstryn. En buske av två trivs hjälpligt på baksidan. Eftersom jag läst mig till att de ska gå att sticklingsföröka hyfsat lätt ska jag sätta piloter av blåbärstry även på framsidan, innan jag kör på med många buskar på en gång.

Har det nya landet blivit uppätet?



Nej! Åtminstone inte ännu. Det är svårt att hägna in den här ytan eftersom den finns utmed stigen vi går flera gånger om dan. En grind är ett dålig  alternativ och en viktig anledning till att det är ett bra ställe att odla på är just att vi går förbi och ser vad som händer där och kan ta hand om grödorna enkelt.

fredag 15 juni 2018

Sådd och buskplantering











Tre saker har blivit gjorda i hast:

1) sådd av de kvarstående lådorna på Söderholm
2) plantering av buskar vi fått i present
3) tång och potatis i det nya landet

Jag gallrade ut rödbetor och morötter från lådorna i trädgården och satte på söderholm. hade tänkt sätta gallrade morötter också men på plats så kände jag att de förmodligen inte skulle utvecklas bra, kanske klyvas etc pga tunna rötter med långa spetsar. Hade även tidspress så jag valde att istället så tidiga morötter. Sådde haverrot och fler rödbetor också.

Buskarna vi fått var blåbär: patriot och reka. Vi fick också japansk lönn av daniella, och av pappa rhododendron som jag och pappa jordslog på tjörn för två år sen. Dem båda satte vi i parken.

Tång och tidig potatis. Hann inte täcka in all potatis i tång innan jag var tvungen att åka från ön så jag räknar med att all potatis är uppäten av djur när jag kommer tillbaka på söndag.

måndag 4 juni 2018

Små kålplantor som omplanteras




Kålen jag sådde 6:e maj har långsamt vuxit till sig. Den har fått stå på balkongen i stan, jag undrar om värme- och solchocken gjorde att de stannade i växten. En annan teori är att de såddes så tätt att de inte kunant växa snabbare. De har fått ekogödning. Nu har jag planterat om dem fast de var så små. Några små satte jag redan ut i kållandet eftersom det finns gott om plats. Ännu har jag bara sått sommarblommor i rader mitt i de sju kål-pallkragarna.  Kragarna är täckta med sånt vi räfsat upp från gräsmattan tidigt på våren: strimlad vass och uppspolad tång mestadels. Ovanpå det har vi lagt gräsklipp. Vi ahr inget att grundgödsla med eftersom all kompost gick åt till rotfrukslådorna. Känner nu i efterhand att det hade varit bättre att lägga det på  kållådorna eftersom kålen kräver mer än rotfrukterna. Men rotfrukterna såddes tidigt och då ville jag gödsla med något. Dessut
om var jorden i kållådorna i mycket bättre form så jag ville kompensera upp det med att gödsla  rotfrukslådorna. Och det verkar ha lönat sig för där växer det bra. Återstår att se om täckodlingen kommer räcka för fina sommarblommor och kål. Om de små plantorna klarar sig det vill säga.