lördag 3 oktober 2015

Lördag 4:e oktober

Jordgubbarna omflyttas till nedre raden av tre. I de två övre har vi testat att sätta vitlök. Det visade sig vara för tidigt, den har grott och skickat upp små trevliga stjälkar. Djupare, i en annan låda, satte vi jordärtskockor. Hur de klarar sig får vi se, hoppas på att de inte tittar upp än utan håller sig till mästa vår.

Idag har jag sått frön i pallkrage för en testomgång vintersådd. Lite sent, men andan föll på. Spenat, vintersallat, rädisor och lök. Ska täcka dem med fiberduk tänkte jag.

Vi skördar fortfarande. Gurkor som vi testat at lägga in. Morötter som är mycket goda. Rödbetorna som inte blev så stora men goda. Bondbönor, potatis, broccoli. Trevligt att kunna ha broccolin utan duk äntligen. Tomaterna är gröna mestadels, men en del har mognat.

söndag 20 september 2015

Söndag den 20e september


Vi skördar för fullt, samtidigt som förberedelserna inför nästa säsong ger ny energi. Bästa tiden på odlingssäsongen.

Rödbetor i alla färger, morötter i samma kulörer, bondbönor, lök, broccoli och smultron och potatis äter vi massor av.

Iordningställandes är som vanligt (fast lite tidigare i år) att tömma tomma potatishinkar, sätta ut nya pallkragar, ta bort revor från jordgubbar och ännu en omplantering, nu till längst ner i trädgården.

Vi har flyttat krusbärsbuskarna till en av de nya terasserna, under terassen med blåbärstry, för att gör palats för det nya landet! Av det misslyckade potatis-kål-hallon-sallads-landet blir en djupbädd är det tänkt. Det kan få ta sin tid, vad vi gör är att skyffla i trädgårdskompost. Sen lite tång tänker vi, kartong och tidningspapper. Sen på med täckväv så får maskarna jobba på. Gräsklipp när våren kommer. Förhoppningsvis kan det bli vårt sallads- och kryddland. Pallkragarna är vikta åt kål- och rotfrukter, lök, jordgubbarna med mera.

tisdag 8 september 2015

Tisdag 8:e september

Plan för odlingsåret 2016 i stora drag:

Bärbuskarna centrerade runt köket i hallonlandet och terasserna. Det blir alltså hallon, blåbärsstry, björnbär och krusbär samt björnbär vid annexet i nygjort land. Återstår att komma på hur vi ska kanta det landet för att hålla inne jorden.

Upphöjd odlingsbädd i fd-landet. Vi ska mata det med organiskt materiel och tidningar under året och sen förhoppningsvis på sikt få till ett upphöjt kryddland där. kankse tar det flera år att höja upp bädden tillräckligt för vi vill inte slösa jord på det utan bygga av tång, gräsklipp och tidningar. Kankse material från trädgårdskomposten om det sönderdelats tillräckligt. Om inte det landet hinner bli klart till i vår så kör vi sallad och kryddväxter i krukor utanför köket.

Sallad: Pak choi, rädisor, mangold, spenat. Så i omgångar. 
Kryddor: Chili, basilika, timjan, oregano, rosmarin, persilja, dill, mynta, lavendel.

Utvidgade pallkrageodlingar. 3x9 lådor, plus en nedre rad på lecablock med potatishinkar. Vi vill ha: 

Lök: Vitlök, gul lök, röd lök, shalottenlök.
Kål: Broccoli, svartkål, grönkål. Kanske testa brysselkål och spetskål.
Rotfrukter: Morötter, rödbetor, jordärtskockor.
Baljväxter: Bondbönor, sockerärtor. Mycket!
Potatis: 1/2 nypotatis, 1/4 sen potatis att lagra, 1/4 delikatesspotatis tex mandelpotatis.
Under växthustaken: En låda tomater, en låda gurka.

Blommor. Jag vill sätta pioner och stockrosor och hortensia. Solrosor för att få frön!

söndag 6 september 2015

Söndagen den 6:e september

Summering av odlingssäsongen hittills:

Bär: Jordgubbarna, i sex pallkragar gick bra. Det var mamma och Gunhild och Alva som åt dem eftersom jag och Gunnar var i fjällen när de gav som mest. Smultronen var betydligt mer framgångsrika eftersom säsongen på dem ännu pågår nu i september, och mycket ger de, och goda bär. Vi har dem i en pallkrage i år men jag tror de kan få ta över någon mer pallkrage från jordgubbarna nästa år. Hallonen haromplanterats för i år och det kanske var anldeningen till att de inte gav så mycket. De är ju bara två-tre år och har inte ultimat läge nu heller. Björnbärsbusken är även den i skuggläge invid en björk så den gav inte så mycket heller. Näta år vill vi sätta björnbär uppe vid annexet, där vilda björnbär redan trivs. Mer jord där och några buskar så ska nog avkastningen bli bättre. Havtornen trodde vi skulle ge mycket eftersom vi pysslat om de gamla busakrna nere i trädgården, rensat runt rötterna. Och de nysatta busakrna på baksidan verkar växa bra. Men inga bär blev det. Men på båda ställena är buskarna realtivt små än, vi tror de komemr växa till sig och ge bär. Blåbärstryn är årets roligaste bär, de två nysatta buskarna gav en del bär som smakade fint och de verkar trivas på sina terassplatser på baksidan. Fler buskar ska få bo i terasserna. Krusbären ska flyttas upp dit tex. Det har varit ett bra år för vilda blåbär och lingon.

Potatis: I hinkar, vi satte en sen sort och en ännu senare; mandelpotatis. Vi har inte orkat vänta utan dragit upp småpotatis vilket känns onödigt förstås. Tidiga sorter nästa år behövs.

Pallkrageodlingarna: Två lådor lök som gått bra: red baron och shalottenlök. Tre lådor morötter av blandad färg från runåbergs som gått mycket bra. Lite för tätt sådda/för lite gallrade bara. Tre lådro gulbetor/vitbetor som också gått bra. Broccoli som gick bra och var mycket god! Det som fanns kvar gick tyvärr i blom nu i veckan. En låda bondbönor som också var nytt för i år. Innan har vi haft sockerärtor. Bondbönorna gick mycket bra och går nog fint att spara för senare år. 

Kryddträdgård: Bara persilja i år, men den trivs fint. Rabarbern mår inget vidare men den är ju också nyflyttad.

Sallad: Odlades i tre små lådor i fd hallonlandet/fd kållandet/fd potatislandet. Gick i blom och trivdes inte så bra, kobinerat med att vi var bortresta under tiden de var som mest ätliga. Stora planer finns åter för detta lands återuppståndelse ur askan i ny skepnad.

Växthusväxter: Gunnar byggde fina växthustak till två pallkagar och där har gurkor, tomater och chili vuxit. Tomaterna kom mycket sent, gurkorna likaså. De verkade dödsdömda i juni-juli men nu växer fullt av små gurkor som antagligen inte hinner mogna. Chilin har fått flytta inomhus där de ger frukt och förhoppningsvis håller sig länge. Kanske med växthuslampa ända till nästa år.

söndag 3 maj 2015

Söndag 3 maj




Långhelg med ledigt torsdag-söndag pga valborg och första maj. Valborgseld i Söderholms hamn flyttades till första maj eftersom det blåste mycket. Frida Panzar och Stefan hälsade på. Innan de kom hann vi plantera blåbärstry från zetas. En lågväxt, Anja, och en Kalinka.

De står på var sin sida om backen upp till annexet. 

Platsen i bärlandet upp på vänster sida har tagit slut. Långst ner hallonhäcken, sen två rabarberplantor framför björnbärsbusken (som förhoppningsvis får sällskap så småningom, men nu står en tall i vägen). Över dem finns blåbärstryn. 




Till höger, bortom terasserna, finns våra två Romeo och Julia, havtornsbuskarna. Vi har även frösökt uppmuntra de äldre havtornsbuskarna nere i trädgården genom att frilägga runt, hålla fritt från ogräs, och gödselvattna. Det verkar gå bra. 

Jordgubbarna står i sju pallkragar med en tunnel av fiberduk över sig, även de verkar klara sig fint. Röd och gul lök står i två pallkragar, och broccolin står i så-bräm inomhus, just gallrade. 



Gurkor står i fyra krukor och tomater i två, chili i fyra. Vi har just kommit fram till att skrota växthuset, som är för trasigt.







lördag 25 april 2015

Lördag 25 april




Det blommar i terasserna. utanför köksfönstret står hallonhäcken. Vi flyttade buskarna från gala potatislandet i höstas. Nu verkar det som de kan trivas. Det är inte ultimat ställe eftersom en stor björk skuggar dem och antagligen tar mycket vatten.


Mycket ved omhändertagen.





Jordgubbar och smultron gödslade och täckta med fiberduk. Vi ska skaffa klämmor att hålla fast den med. Blåsigt som sjutton.


söndag 12 april 2015

Söndagen den 12e april

Jag har kollat mycket på hemnet efter gårdar ch tomter. Det  är mycket smärtsamt att tänka sig att inte bo på ön längre, men samtidigt gör det ont att inte var tillsamman som familj, utan att behöva veckorpendla, samt att ha en krånglig skolgång och tonårstid för Loppan och eventuellt fler barn.

Det roliga med att tänka på nystart är de roliga lösninngar som finns. Har sedan et par år varit intresserad av jordskepp, men är nu helt inne på vad so verkar vara en nordisk anpassning: Naturhus. Finns ett i vänersborg osm omskrivits i Åter, och ett på Ingarö som tar emot besök.

http://www.ecorelief.se Är hemsdia för den vänsersborgska familjen solvarms som byggde hus 2004.

http://emulsionen.org/greenhouseliving.pdf är en plattform där bl a ecorelief ingår, tillsammans med ingenjörer och arkitekten Ohlsson som har en egen sida:

http://tailor-made.se/greenhouse-living/  Han jobbar på arkitektfirman atilore-made och undervisar bl a på chalmers.

Gösta Warnhem, arkitekt död 2006, har byggt ekohus tidigt, från 70-talet. han skrev en bok tillsammans med marianne fredrikssom som inspirerat alla jag läst om som själva byggt ekohus: akacian ngnting.

Söndag den 12e april

Idag har vi sått tagetes i småväxthus, och satt rödlök och chalottenlök i pallkragar.

Vi har räfsat fram jord runt de gamla havtornsbuskarna och gödslat dem med gammal algomin som fanns under huset när vi ändå skulle in och leta efter en tappad skruv under annexet-verandan. 

Hallonen har fått givor av matkompost, bajskompost, och vatten.

Innan påsk satte gunnar tomater och gurkor, som nu blivit ca 1 dm resp 5 cm.

Jordgubbarna börjar sätta fart, tydliga bladknippen tittar fram ur 6 pallkragar, i en sjunde finns smultron.

Påskliljor är snart i blom och på ängen vid telehuset blommar fullt av blåsippor.